Rundt juletider ble jeg vitne til en trist hendelse hvor noen mennesker stjal tomgods donert til nettopp Guts Drammen. Dette understreket for meg viktigheten av deres arbeid. Å stjele fra donasjoner til veldedighet er en handling som ikke bare er ulovlig, men også dypt umoralsk. Det representerer et betydelig etisk fall fordi veldedige bidrag er ment å hjelpe de som er i nød, og å ta fra disse midlene er å frarøve de mest sårbare i samfunnet den hjelpen de desperat trenger.
Når noen stjeler fra veldedighet, angriper de ikke bare materielle ressurser, men også tilliten og godheten som samfunnet bygger på. Veldedighet er basert på prinsippet om altruisme og frivillig støtte, og å utnytte denne godheten underminerer hele ideen om fellesskapets styrke og solidaritet. Dette kan ha langtrekkende konsekvenser, ikke bare for de direkte ofrene, men også for samfunnet som helhet, da det kan føre til mindre tillit og dermed færre donasjoner i fremtiden.
Dessuten reflekterer en slik handling en forstyrrelse i personens moralske kompass. Å ta fra de som har minst, og fra de som allerede har strekt seg for å gi, viser en mangel på empati og forståelse for grunnleggende menneskelige verdier. Det illustrerer en egoistisk tankegang hvor individets umiddelbare ønsker veier tyngre enn velferden til de som lider.
Slike handlinger krever ikke bare juridiske konsekvenser, men også sosial fordømmelse. Det er viktig at samfunnet opprettholder og forsterker normene om omsorg og hjelp til de som trenger det mest, og tydelig markerer at slike handlinger er uakseptable og vil bli møtt med strenge konsekvenser.
Hilde ga meg en omvisning i deres lokaler og delte innsikter om deres virksomhetside og grunnsyn. Guts er en frivillig, ideell stiftelse som tilbyr døgnbemannet støtte til voksne rusavhengige. De opererer i Drammen og Vikersund, og legger stor vekt på omsorg, nestekjærlighet, og en recoveryorientert arbeidsmetodikk. Deres arbeid omfatter alt fra ADL-ferdigheter til arbeidstrening og nettverksbygging, alt med mål om å hjelpe rusavhengige til å ta tilbake kontrollen over sine liv.
Med min bakgrunn som toppleder og adm.dir for et sykehus i spesialisthelsetjenesten innen rehabilitering og tidligere styreleder i Virke Rehab, samt erfaring som styremedlem i Fretex Jobb & Oppfølging og Frelsesarmeens Rusomsorg, har jeg en dyp og personlig forbindelse til dette arbeidsfeltet. Guts sitt arbeid treffer en nerve hos meg og bringer frem verdifulle minner og erfaringer fra mitt eget engasjement i arbeidet med rusavhengighet og rehabilitering.
På slutten av 1990-tallet var jeg også med på å fasilitere kjøpet av Vaksika og Ørskogfjellet Hotell, som senere ble konvertert til Evangeliesenterets rusbehandling i Møre og Romsdal. Dette var et viktig skritt i å utvide og styrke infrastrukturen for rusomsorgen i regionen, og det er givende å se hvordan slike initiativer har vokst og fortsatt bidrar til samfunnet.
Det var ekstra inspirerende å høre om de ulike suksesshistoriene Hilde presenterte – om mennesker som har blitt rehabilitert og kommet seg ut av rusavhengigheten, og som nå er verdifulle, samfunnsnyttige borgere, takket være Guts.
Guts sin tilnærming anerkjenner at årsakene til rusavhengighet er komplekse og varierte, inkludert problematisk oppvekst, familieforhold, traumer, sosialt miljø, og individuelle atferdsproblemer. De ser rusavhengighet som både en fysisk og psykisk lidelse, som krever en sammensatt tilnærming for å overvinne.
Møtet med Hilde og innsikten i Guts sitt arbeid var både opplysende og inspirerende. Dette feltet rører meg sterkt og det er verdifullt for meg å lære mer om deres viktige arbeid. Det er et levende eksempel på hvordan dedikerte individer og organisasjoner kan gjøre en reell forskjell i kampen mot rusavhengighet. Dette er arbeid som fortjener vår støtte og anerkjennelse.